UI مخفف عبارت User Interface و به معنای رابط کاربری می باشد. UI به ظاهر و یا هر چیزی که در صفحه نمایش (یا همان ظاهر سایت شما) می باشد گفته میشود، که شامل تصاویر، متن ها، دیاگرام ها، ماژولها، جداول، ویدئوها و همچنین رنگ و مکان آن ها می باشد. در کل ظاهر یک سایت را UI می نامند.
طراحی رابط کاربری یا UI
به عبارت دیگر، طراحی UI اصطلاحی است که طرح گرافیکی و یا ظاهر و شکل و شمایل یک سایت یا اپلیکیشن را توصیف می کند. این به تمام عناصری که در صفحه وب هستند گفته می شود که به کاربر اجازه می دهد تا از طریق اطلاعات ذخیره شده در یک دستگاه با آن ها ارتباط برقرار کرده و از آن استفاده کند این عناصر شامل:
- دکمه های قابل کلیک
- متن
- کادر ورود متن
- کیبورد
- طرح بندی صفحه
- انیمیشن و gif و ویدیو و…
تفاوت بین UI و UX
برای طراحی وب سایت از اصطلاحات خاصی استفاده می شود که گاهی برای افراد مبتدی و یا افراد غیرمتخصص ناآشنا هستند. از جمله اصطلاح طراحی UI و طراحی UX است که هر یک دارای معنای متفاوتی هستند. UX کوتاه شده عبارت User Experience design است و در مفهوم تجربه و احساس کاربران از رویت صفحات وب سایت استفاده می شود. اصطلاح UI نیز همانطور که گفتیم مخفف عبارت User Interface design است و به معنای بخشی از طراحی سایت می باشد که زمان رویت سایت توسط کاربر قابل مشاهده است. UI و UX در بسیاری موارد به جای یکدیگر استفاده می شوند. در حالی که این دو تفاوت زیادی با یکدیگر دارند؛ از جمله:
- UI تنها بخشی از UX محسوب می شود. کل یک محصول UX است و برای تاثیرگذاری بر مخاطبان استفاده می شود. در حالی که UI در زیر مجموعه آن قرار می گیرد و برای تامین هدف های UX استفاده می شود.
- برای داشتن طراحی تاثیر گذار یا UX، استفاده از UI ضرورت دارد. بدون وجود طراحی UX سایت ظاهری زیبا و خیرکننده دارد. اما عملکرد آن ضعیف خواهد بود.
- برای داشتن طراحی UX باید به مفاهیم روانشناسی دقت کرد. به همین دلیل این نوع طراحی انتزاعی است. در حالی که در طراحی UI از ابزارهای عینی و قابل مشاهده ای همچون تصاویر، ویدئو، دیاگرام و … استفاده می شود.
- طراحی UI به سلیقه طراح سایت بستگی دارد. در حالی که برای داشتن سایت مطابق با اصول طراحی UX، باید به خواست کاربران و نیازهای آنان دقت شود.

طراح رابط کاربری کیست؟
نقش اساسی در طراحی سایت، طراحی اپلیکیشن های موبایل و طراحی فروشگاه اینترنتی دارند. اما یک گرافیست نمیتواند طراحی رابط کاربری را انجام دهد. طراحی رابط کاربری بر ظاهر زیبا تمرکز ندارد، او فرمها را برای کاربران ساده سازی میکند، محل قرار گیری دکمهها و تصاویر را مشخص میکند، چیدمان اجزای مختلف یک صفحه را تعیین میکند تا کاربر بهراحتی بتواند سایت را مشاهده و نیاز خود را برطرف کند. طراحان کاربری بر روی نیازهای کاربر تمرکز دارد و تلاش میکند رابط کاربری به گونهای باشد که دسترسی و فهم آن برای کاربران آسان باشد. بنابراین باید مستقیمترین، در دسترسترین، راحتترین و بهترین تجربه را در اختیار کاربر قرار دهید.
با توجه به مواردی که گفته شد، حتما متوجه شدهاید که طراح UI به مهارتهای مختلفی نیاز دارد. یکی از این موارد، آشنایی با ابزارهای طراحی گرافیک مثل فوتوشاپ و Illustrator است. البته نباید از ابتدای پروژه به سراغ این ابزارها بروید. شروع کار یک طراح UI با وایر فریم یا ابزارهای طراحی اولیه است. میتوانید از یک کاغذ سفید به عنوان وایر فریم استفاده کنید و طرح مورد نظرتان را روی آن پیاده کنید. ابزارها و نرمافزارهای دیجیتال هم برای این کار وجود دارند.
در بسیاری موارد طراح سایت و طراح رابط کاربری یک نفر است. به هر حال طراح UI باید با سبکهای طراحی سایت آشنایی داشته باشد.
مفهوم رابط کاربری را با هم بررسی کردیم و متوجه شدیم منظور از طراحی UI چیست. هدف اصلی طراحی رابط کاربری، قابلیت استفاده آسان است. طراح رابط کاربری تصمیم میگیرد هر المان و عنصری از سایت یا نرمافزار چگونه باشد و کجا قرار بگیرد. او خود را به جای کاربران میگذارد. هدفها و نیازهای آنها را در نظر میگیرد و در نهایت محصول را به گونهای طراحی میکند که این نیازها و اهداف به سادهترین شکل ممکن رفع شوند. رابط کاربری روی سئو نیز اثرگذار است. کاربری سایتی که UI خوبی داشته باشد سادهتر است و به همین دلیل، مردم علاقه بیشتری به آن نشان میدهند. هر چه تعداد کاربران سایت بالاتر رود، رتبه سایت نیز بهبود خواهد یافت و سئوی سایت بهتر میشود.
انواع طراحی UI
- رابط کاربری زبان طبیعی (LUI یا NLUI): این رابط اجازه می دهد تا کاربران به جای یک زبان رایانه ای با یک دستگاه ارتباط برقرار کنند.
- رابط کاربری مبتنی بر فرم: واسط های مبتنی بر فرم لیستی از گزینه ها یا سوالات را برای کاربر تکمیل می کنند، دقیقاً مانند فرم کاغذ سنتی.
- رابط کاربری صوتی (VUI): این یک رابط فرمان صوتی است که از تشخیص گفتار استفاده می کند تا به کاربران امکان تعامل با دستگاه را می دهد.
- رابط کاربری لمسی: این نوع رابط اجازه می دهد تا کاربران از طریق لمس با دستگاه در تعامل باشند.
- رابط کاربری مبتنی بر منو: کاربر با پیمایش در یک سری از صفحه ها و فهرست ها با یک دستگاه در تعامل است.
- رابط خط فرمان (CLI): این یک رابط کاربر مبتنی بر متن است که برای مدیریت و مشاهده پرونده ها در رایانه استفاده می شود.
- رابط کاربری گرافیکی (GUI): این نوع رابط کاربری با استفاده از آیکون های گرافیکی امکان تعامل با دستگاه های الکترونیکی را فراهم می آورد.